PFT - FAQ on Preferred Hiring Pool

Q1: How does a faculty member get into the Preferred Hiring Pool?
A1: After teaching for 8 out of 12 semesters, a PT faculty member is automatically placed into the
Preferred Hiring Pool if they are evaluated as “exemplary” or “above standards.”

Q2: How does a faculty member remain in the Preferred Hiring Pool?
A2: Once in the Preferred Hiring Pool, PT faculty members will remain in the pool for as long as they
are assigned 8/12 semesters and their most recent evaluation is“above standards” or higher.

Q3: What does being in the Preferred Hiring Pool mean?
A3: Once in the Preferred Hiring Pool, PT faculty members are assigned at least their baseload in a
given department at a give college.

Q4: What is my baseload?
A4: Baseload is the average load from the previous three fall/spring semesters. Your baseload is
different for Fall and Spring.

Q5: Where can I get information about seniority and base loads?

A5: The district provides updated load-and hire date information during the 4th week of each
fall/spring semester. The data can be found on the district website or in the Part-Time Corner of
the PFT website.

Q6: What if the base load is not equivalent to an even number of classes?

A6: The base load is an average of the previous 3 spring/fall terms (spring and fall are calculated
separately). It is a minimum assignment. If it is not possible to fill a base load exactly, the faculty
member should be assignment at least their base load. For example, if my spring base load is 0.5
or 7.5 equated hours and I teach in a department that offers only 3 unit courses, then [ should be
offered 3<3unit courses or 9.0 equated hours.

Q7: Can I get the classes that I want?

Q7: Administration has the right of assignment but faculty have the right of consultation. You should
be consulted about your preferred classes-and the times that you are available to teach. Part-
time faculty are to use the Part-Time Faculty Availability & Preference Form in Appendix 32 of
our Collective Bargaining Agreement (CBA).

Q8: What are bumping rights and who has them?

A8: If a course is cancelled (because of low enrollment, for example), the faculty member of the
cancelled class can replace (or “bump”) a faculty member in another class. FT faculty have
bumping rights over PT faculty and other FT faculty with lower seniority. PT faculty do not have
bumping rights.

Q9: Where can I find more information about class assignment guidelines?

A9: Information regarding class assignments generally can be found in Article 18 of the Collective
Bargaining Agreement (CBA). Information about the Preferred Hiring Pool and Seniority within
it can be found in Article 30 of the CBA. The full contract is available on the PFT website.

This is a working draft revised on 6/17/19. Please share any additional questions, comments, or suggestions
with union@ pft1603.org.



